AVISTEGNERNES HUS


Avistegnernes hus

Avistegnernes hus i Drøbak er et møtested for tegnere og et galleri for ytringsbasert kunst. Det vises avistegning, tegneserier og annen illustrasjonskunst, herunder bokillustrasjoner, plakater, politiske kommentarer og satire, portretter og karikaturer, retts- og teatertegninger. Typisk har huset en stor sommerutstilling, samt tre utstillinger på vårparten og tre på høstparten.

Museet er i dag en avdeling i den konsoliderte enheten MiA – Museene i Akershus, men ble startet som en stiftelse i 1999. Siden starten har ytringsfrihet og kommunikasjon vært i hovedsetet. Det var Avistegnernes hus som tok initiativ til at Drøbak ble Norges første friby for forfulgte kunstnere – og verdens første for forfulgte avistegnere. I samarbeid med ICORN og Frogn kommune har vi bidratt til at tre forfulgte avistegnere har fått opphold i Drøbak. Disse samarbeider vi jevnlig med, slik at de kan fortsette sitt virke.

I 2019 mottok vi Frogn Venstres Miljøpris for vårt forsvar av ytringsfriheten. Kulturminister Trine Skei Grande kom til Drøbak for å dele ut prisen. Vi bidrar også som jurymedlemmer i Fritt Ord-konkurransen, og i Årets avistegning.

Avistegnernes hus ønsker å fremme ytringsfrihet og menneskerettigheter gjennom visning av politisk illustrasjonskunst. Avistegningen er «ferskvare» og tolker aktuelle politiske og sosiale forhold, personer og hendelser. I ettertid blir derfor avistegningen et godt samtidsdokument. Både historiske og samtidige tegneutstillinger vises jevnlig i galleriet.

Foruten skiftende tegneutstillinger, har Avistegnernes hus produsert flere vandreutstillinger, bl.a ”Hurra forytringsfriheten!”, ”Barn i krig”, ”Kvinners rettigheter” og ”Gender Equality and Equal Rights”. Disse utstillingene kan lånes.

Ved siden av å være et kompetansesenter for ytringsfrihet og avistegningen som kunstform, er Avistegnernes hus også et museum for tegneren, surrealisten og satirikeren Fredrik Stabel, som bodde i Drøbak fra 1970 til sin død i 2002. Fredrik Stabel tegnet i Dagbladet i 40 år. Det opprinnelige navnet på galleriet var «Fredrik Stabel og Avistegnernes Hus.»

Besøk oss på Avistegnernes hus
Og på Facebook

Avistegnernes Hus
Lindtruppbakken 1, 1440 Drøbak
Telefon 406 23 630

E-post:  avistegnernes.hus@@mia.no